Ugrás a fő tartalomra

Outlander 7. szezon trailer

 Alig kicsivel több mint egy hónappal az új szezon kezdete (június 16) előtt itt a trailer, amelyben már akció is látható, valamint többi információ arról, hogy merrefelé tendál a történet. 

Jamie Fraser (Sam Heughan) eszméletlenül a csatamezőn
Jamie Fraser (Sam Heughan) eszméletlenül a csatamezőn


Nézzük, mit tudhatunk meg az előzetesből! 

Vigyázat, a videó alatti bejegyzésrész spoilert is tartalmazhat! 

(Azok számára, akik nem olvasták Diana Gabaldon könyveit.) 

Az egész videó alatt Franz Schubert Ave Mariája szól, és szemmel láthatóan fontos szerepet fog játszani egy temetés. Mivel egy hosszú hajú idős férfi is jelen van a koporsót kísérő kis csoportban, nagyon valószínű, hogy Mrs Bug temetése lesz ez, így érthető Claire átlagosnál (mármint ami egy temetés esetében természetes) jobban megtörtsége, valamint feszültsége és óvatossága.  Ez pedig akkor kell történjen, amikor még a Ridge-en vannak. 

Hőseink el fogják hagyni a helyet, Claire szavai, hogy ugye visszajönnek még, is erre utalnak. A nagy tűzre, ami miatt leég a ház, azonban csak az előzetes vége felé utalnak képek. Pontosabban: Claire könyörög valakinek, hogy ne gyújtsa meg a gyufát, ami aztán valamiféle gyúlékony anyagba a földre ejtve okozza a galibát. Ez a jelenet talán elsőre nem mond sokat, persze, mert 21. századiak vagyunk, de fontos tudni hozzá, hogy a biztonsági gyufa történetünk idején még nem létezett (bár az első kísérletek ekkor már zajlottak, így Bree saját kíséretezése egyáltalán nem történelmietlen), az illető, akinek csak az ujjai látszódnak, magabiztosan gyújtja meg a gyufát, és igencsak valószínű, hogy tisztában azzal, hogy milyen hatást fog okozni, ha a gyúlékony anyagba ejti a kis lángoló pálcikát. Szóval a titokzatos valakiről, akinek a 20. századi filmzenét fütyülő hangját hallottuk az előző évadban (és aki ellopta Flora MacDonald ékkövét), végre kiderülhet, hogy ki a fene, valamint hogy mikorból jött. 

Apropó Bree és a 20. század: egyetlen egy villanásnyi ideig lehet látni egy kivilágított alagutat, s hogy valaki fut benne egy munkavédelmi sisakkal a fején. A figurának női testalkata, mozgása van. Meg hát ki más is lehete, mint Brianna?! Szóval a történettel el fogunk jutni odáig, hogy a MacKenzie család visszatér a jelenbe, pontosabban 1980-ba Invernessbe. 

Hogy ez pontosan mikor történik meg, még az idén nyáron vetítendő részekben, vagy majd csak jövőre, nem tudni. 

A 16 epizódos hetedik évadot ugyanis két nagy egységre bontják, és csak az első nyolc rész kerül majd bemutatásra idén. 

Arról azonban nincs szó, hogy a trailer csak a szezon első felének vsagy az egésznek az előzetese. (Az egyetlen mozzanatról, amely arra utalhat, hogy csak az első feléről, lsd majd alább.) 

De az időutazás előtt Bree még találkozhat féltestvérével. A trailerben ez a pillanat az egyetlen, mikor William felbukkan. Amúgy természetesen esik róla is szó Jamie és Lord John beszélgetésében. Hogy hősünk akkor sem fog brit oldalon harcolni, ha így a fiával vállvetve harcolhatna. Jamie csak azt szeretné, hogy apa és fia ne álljon ellentétes oldalon.  Hát, kedves Jamie, majd meglátjuk, hogy mit hoz a sors vagy a véletlen. 

Merthogy a hetedik évaddal végre eljutunk a Függetlenségi Háborúig. (Végre.) Szó is esik Fort Ticonderogáról (aminek feladásának évfordulója pont a sorozat vetítési idejére esik), és látunk csatajelenetet is, ez minden bizonnyal Saratoga lesz majd. Brit egyenruhát láttunk már eleget, de végre feltűnnek a kontinentális sereg kék-fehér egyenruhái is egy pillanatra. 

Hallunk egy eleddig ismeretlen női hangot is,  s mivel egyedül Rachel Hunter az egyetlen új női szerepő, akit az előzetesben  mutatnak, valószínűsíthetjük, hogy ő beszél. (Nem mutatják viszont a testvérét, Denzelt.) 

Az egész trailer arra játszik rá, mintha Jamie-t gyászolná a zene, és hogy a csatát nem élné túl. Látjuk is a videó végen a csatamezőn eszméletlenül feküdni. Ez utalhat arra, hogy az évad első fele itt ér majd véget egy óriási cliffhangerrel. És ez sejteti azt is, hogy csupán az idei epizódok előzetesét láthattuk. 

Egy tavaly ősszel közzétett tabló szerint ugyanis a hetedik évadban tér vissza Ian, Jenny,  (új színésznő alakításában), Laoghairi, Joanna, valamint Dougal és Geilis is. Ezzel kapcsolatban azonban semmi utalás nincs a videóban. Ugyanúgy nincs William unokatestvéreiről, Dottyról és Henryről (noha a philadelphiai jeleneteket - ahova majd jóval Saratoga után jutunk el -  már leforgattáttak.) Szintén nem láttuk sem Marsalit sem Fergust.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Búcsú az otthontól (Outlander S06E08 - I am not alone)

Következzen a rövidre szabott 6. évad fináléja. Mint ahogyan az előző epizódot,  ezt a részt is Jamie Payne rendezte.   A cold open ben egy hatvanas évekbeli amerikai hamburgerező (bocs, európai középosztálybeli polgár vagyok, nem tudom én az ilyen helyeket "étteremnek" nevezni), ahol több mint valószínű, hogy Claire és Bree ülnek (ha csak váratlanul nem hozzák vissza Geilist, haha), de csupán a kezeik és a háttérben – étlap mögé bújva - elmosódottan valami vöröses haj látszódik. Ez valami hasonló safe space játék lehet Claire fejében, mint az előző évad végén a hálaadásnapi vendégvárás.   Ám menjünk csak szépen vissza a 18. századba, ugyanis felpörögnek az események. Ott hagytuk abba, hogy Richard Brown érkezett egy fél seregnyi emberrel, hogy a Communty of Safety nevében törvény elé citálja Claire-t. Azért az a rengeteg fegyveres azt érezteti, nem lenne gond, ha nem jutnának el a bíróságig. Claire Mrs Bugot küldi el segítségért, Lizzie is elrohan valahova. Közben valaki

Újra két külön idősíkban (Nézőnapló: Outlander S07E03)

Van egy egészen speciális oka annak, miért is örülök, hogy épp mostanában kerül a hetedik évad vetítésre. Valamiféle bizarr midlife-crisis közepén leledzem, amelyet minden valószínűség szerint a brit közéleti panelshow Have I Got News For You 1990-s évekbeli, Angus Deayton által vezetett epizódjai katalizáltak bennem, amely egyrészt saját tinédzserkorom (avagy a 90-es évek) emlékeinek teljes újraértékelésével jár, másrészt fals nosztalgiával (hiszen saját emlékekre nehezen támaszkodhatok) fordulok a születésem ideje körüli kulturális termékek felé. (Lsd a szintén Deayton nevéhez is fűződő Radio Active rádiós skeccsshowt, amelynek pilotepizódját nem mellesleg születésem előtt 12 nappal adták le.)  Hogy Bree és Roger is 1980-ban tartózkodnak (legalább is a könyves változat szerint 1980 szeptemberében Lallybrochban laknak) teljesen beleillik abba a gondolati-hangulati világba, amelyben mostanában mindennapjaimat töltöm.¹  Roger(Richard Rankin) és Bree (Sophie Skelton) a 20. szazadi La

Skócia még várhat (Nézőnapló: Outlander S07E06)

Néha kell lennie olyan epizódnak is, amely nem sokkal tesz többet, minthogy arra emlékeztet, hogy félretéve minden elméleti okoskodást, minden filmes finnyáskodást, nyűglődést, bevalljam magamnak,  én azért mégiscsak szeretem ezt a sorozatot nézni.  Claire (Caitirona Balfe) és Ian (John Bell)  érzékeltetik Williammel, hogy ki akarnak jutni az erődből, és ki is fognak jutni onnan  Hát még akkor, ha újabb és újabb kellemes meglepetések érnek a szereplőgárdát illetően. Amikor az epizód elején William megérkezik Ticonderogába, és keresi Simon Fraser tábornokot, hogy jelentést tegyen, számomra is meglepő mértékben izgatottan várom, na ki fogja játszani a brigadérost.  És akkor tádám, Angus MacFadyen áll előttünk brit egyenruhában.  Az évadra készülődésemnek fontos mozzanata volt újra felidézni a Washington kémei sorozat történéseit, mert tudom, hogy a két alkotás – köszönhetően a történelmi tényeknek – keresztezi majd egymást. Arra azonban nem gondoltam, hogy egy ilyen erős kapocs is lesz: